Acceptera det här. ”Expressen för döva öron”.,…. En krönika om tölpar och skitstövlar i Sverige av Johan Hakelius d 28 okt. 2017. Endast delvis återgiven.

”I många andra länder är offentliga bråk tvärtom en magnet. En möjlighet att kasta sig in och bidra med sina egna kloka synpunkter, på något man inte har att göra med. Ett sätt att umgås.
Inte här.
Om man nu är hämningslös tölp och skitstövel måste den svenska miljön vara en dröm. För när alla viker undan för någon som är fräckare än alla andra, kommer tölpen och skitstöveln att frodas. Om alla tittar bort, inte hör, går undan, väljer att låtsas att de hört något annat, att allt var ett ”skämt”, vad som helst, bara det inte blir konflikt, då vinner den fräckaste.

Jodå, jag vet att #metoo är stort även i andra, mindre konflikträdda länder. Men skälen till tölperierna kan ju variera från kultur till kultur. Och det här är just vårt problem.

Konflikträdslan fungerar rätt bra om alla är lika hämmade. Då drar ingen nytta av andras undfallenhet. Då får vi det hyllade samförståndet. Men så snart någon parasiterar på hämningarna, brakar systemet ihop.

Det går säkert att göra spelteori, med obegriplig matematik, av detta. I väntan på det vore det kanske rationellt att, oavsett kön, sluta vara så feg. ”

Relaterade ämnen
#metoo

Johan Hakelius, Expressen