Kyo Sakamoto – ännu en musiker död i flygolycka, och detta en fruktansvärd katastrof! Jag har också flugit med JumboJet när det begav sig, länge sedan, men runt mer eller mindre halva jorden, faktiskt. Utlagt idag via YouTube på www.alltpasamma-tjanstesida.org Sakamotos mest kända låt Sukiyaki. Håll till godo! Otroligt bland de 4 överlevande, den 12-åriga flickan!

Källan till texten nedan är Wikipedia!

Händelse
JAL 123 lyfte ifrån Haneda flygplats i Tokyo klockan 18:12, ett par minuter försenat, måndagen den 12 augusti 1985. Tolv minuter efter start, då planet nått sin marschhöjd över Sagamibukten, brast en av balkarna i den trycksatta kabinen, vilket ledde till dekompression och en explosion i planets akter. Delar av kabinen träffade rodret och kablarna som håller hydrauloljan och förstörde dem vilket ledde till en total förlust av hydraultryck i hela planet. Planet kunde därefter inte kontrolleras annat än med gasreglagen. Planet förlorade plötsligt höjd och föll hejdlöst flera tusen meter för att sedan okontrollerbart stiga. Detta upprepade sig flera gånger i över 30 minuter. Många av de skräckslagna passagerarna hann skriva avskedsbrev till sina familjer.

Besättningen försökte febrilt hålla planet i luften, men efter en halvtimmes kamp kraschade planet in i en bergvägg och gled sedan ned i en dal där det exploderade 18:56.

Räddningsarbetet
På grund av den kuperade och skogbevuxna terrängen tog det hela tolv timmar innan räddningsarbetarna lyckades ta sig fram till haveriplatsen. De flesta av kropparna identifierades och kremerades i ett närliggande tempel i byn Ueno.

Passagerare
Planet var vid start fullsatt och många av passagerarna var på väg till släktingar för att fira högtiden Obon, samt affärsmän, och familjer som var på väg hem från Tokyo Disneyland.[1]

Överlevande
Yumi Ochiai, flygvärdinna på JAL.
Hiroko Yoshizaki, 34-årig kvinna.
Mikiko Yoshizaki, dotter till Hiroko Yoshizaki.
Keiko Kawakami, en tolvårig flicka som hittades oskadd uppe i ett träd.

Skälet till olyckan
Det visade sig senare i haverikommissionens rapport att den trycksäkra kabinens bultar, som skulle hålla för det starka trycket, lossnade när planet nådde sin normala flyghöjd på 7200 meter. Detta resulterade i att en stor reva slets upp i den bakre delen av kabinen, delar av planets akter lossnade och träffade rodret som slogs av. Planet blev då okontrollerbart då både roder och stabilisatorer slitits av. Felet tros ligga hos Boeings markpersonal som felmonterade kabinen efter det att planets stjärtfena hade skadats i samband med en landning 1978. En av balkarna som satt längs kabinens ram hade brustit och skulle nitas ihop med två stycken plåtar, men vid reparationen använde man bara en plåt som inte kom att klara av det höga trycket.